Történetünk

A kezdetektől máig

Ahogy kezdődött

Családi jellegű gazdálkodásunk története 2011-ben kezdődött, megismerkedésünk után, úgy döntöttünk közös életünket tanyasias, természetközeli környezetben folytatjuk. Mindketten többféle felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezünk, a folyamatos fejlődés, állandó tanulás hívei vagyunk, így az agrárium szinte minden területéről rendelkezünk tudással és tapasztalattal. Mindezen háttérrel vágtunk bele nagy lelkesedéssel a közös gazdálkodásba, mely szántóföldi növénytermesztéssel és gyepgazdálkodással indult.

A nagyobb fejlődést a 2015-ban elnyert fiatalgazda támogatás hozta meg, ezáltal gazdálkodásunkat kibővítettük régóta tervezett állattartással, szőlő- és gyümölcstermesztés, méhészettel, emellett saját gépek, eszközök beszerzése is lehetővé vált. Ez fontos, hiszen azon feladatokat, melyeket már el tudunk végezni, nem terheli bérmunka költség, illetve ami még fontosabb ennél, hogy optimális időben tudjuk elvégezni a munkát.

Területeinket továbbiakkal sikerült bővíteni, így megalapozva egy működő családi gazdaságot, melyet kislányunkról nevéről, előzetesen Őt pedig az Alföld egyik legjellegzetesebb növényéről neveztük el Borókának, így született meg a Boróka Farm.

Farmgazdaságunk

A farmgazdálkodásunk több településen valósul meg, központja Homokmégy. A több lábon állás elvére és fenntartható, természetkímélő, többnyire hagyományos technológiákra alapozzuk a gazdaságunkat, ami résszint tudatos, résszint a lehetőségek találnak meg minket.

Az utóbbi évtized szélsőséges időjárási viszonyai alapján egyféle gazdálkodást folytatni kockázatos, emellett tapasztalataink szerint gazdasági és munkaszervezési szempontból is előnyösebb a több lábon állás.

Hobbink a munkánk:

természetvédelem, biogazdálkodás,

horgászat, vadászat, lovaglás,

gombászat, természetjárás, gasztronómia.

A Borókafarm Családi Gazdaságunk 2021-ben Az Év Széchenyi Vállalkozása díjat vehette át „Vidékfejlesztési különdíj” kategóriában Gróf Széchenyi Család Alapítvány és az Agrárminisztérium közös támogatásával a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díj a Széchenyi Család szellemiségével és eszmeiségével összhangban a hátrányos helyzetű, elmaradott fejlődésű, kedvezőtlen adottságokkal rendelkező vidéki régió, térség vagy terület fejlesztésért, felzárkóztatásért kiemelkedő munkát végző vállalkozás, szervezet elismerése

Agócs Péter

vadgazda mérnök

halászati-halgazdálkodási szakmérnök

természetvédelmi vízgazdálkodási szakmérnök

ökológiai gazdálkodási mérnök

Agócs - Paluska Éva

okleveles agrámérnök

növényvédelmi szakmérnök

panziós-falusi vendéglátó

méhész

Bóroka Farm

2011 óta