Kell nekem egy borzderes!

avagy a kárpáti borzderes szarvasmarha vásárlás 10 szabálya!

 

  1. Ha tehetjük borjat vegyünk! (fiatal korában az állat könnyebben megszokja új környezetét, gyorsan beilleszkedik és ami fontos: könnyebben hozzánk szelídül)
  2. Nézzük meg kitől vesszük! (milyen a gazdája, hogyan bánik az állatokkal, hogyan beszél róluk, faggassuk és figyeljünk az eladóra, de persze ne hagyjuk magunkat átverni!)
  3. Nézzük meg alaposan honnan vesszük! (előfordulhat hogy rossz körülmények között van tartva, ezáltal az állatok idegesek, zavartak vagy nem igazán jó kondícióban vannak, ezekkel a későbbiekben több problémánk lehet, akár viselkedésben akár betegségek fogékonyságában)
  4. Nézzük meg hogyan él! (A tartási körülmények sokat elárulnak majd az állatunk jövőbeli jelleméről, ellenálló-képességéről, legjobb a rideg-félrideg tartásból választunk borjút)
  5. Alaposan nézzük meg az állatot, keressük a fajtajellegeket! (a kárpáti borzderes fajtára jellemző bélyegeknek meg kell lenni: kisebb testméret, rigószáj, jellegzetes deres szín, világos szarva fekete véggel, szőrös fülek, test fehér foltok nélkül)
  6. Nézzük meg a marhalevelet! (kárpáti borzderes fajtával, 33-as fajtakóddal szerepel-e rajta, ha nem az későbbiekben sem lesz az)
  7. Gondoljuk át saját céljainkat és tartási helyének alkalmasságát! (készüljünk el vásárlás és szállítás előtt férőhelyével, legelőterületével vagy takarmányával, itatóval)
  8. Kössünk jó üzletet, de ne vegyük a legolcsóbbat! (ha a piaci árhoz képest olcsó, ott biztos valami probléma van, biztos háttérrel rendelkező tenyésztőtől vegyünk)
  9. Gondoskodjunk a helyes szállításról! (könnyen tudjuk szállítani akár egy lószállító vagy magasított utánfutón, persze biztonságosan lekötve és kíméletesen)
  10. Bánjunk úgy vele, ahogy mi is elvárnánk ha a helyében lennénk!

 

Ha ezeket megfogadjuk akkor boldog kárpáti borzderes tulajdonosok lehetünk és ezzel részt veszünk a fajtamegőrzésben!