Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark

A natúrpark területének bemutatása

A Kalocsai-Sárköz egykoron az ország állóvizekben egyik leggazdagabb területe volt, mivel a folyószabályozások előtti időkben a Duna évenkénti többszöri áradásaival a kiskunsági Hátság pereméig elöntötte a folyó menti síkot. A tájat fokok, erek, posványok, kisebb-nagyobb tavak és természetes módon lefűződött folyóágak hálózták be. A hajdani gazdag vízi világ egyik utolsó hírmondója a táj keleti határán, a Kecel–Bajai-magaspart alatt meghúzódó Vörös-mocsár és a körülötte elhelyezkedő védett lápok sora.

Őrjeget Pesty Frigyes 1864-es kéziratában így jellemezte:

„Őrjegnek neveztetnek a környéken azon ingoványos helyek, melyek a legnagyobb szárazságban sem száradnak ki végképpen, nyáron ugyan kevéssé elapadnak, úgy hogy hellyel-hellyel kaszálják is, de ősz beálltával a vizek magukat alulról föladják, olyannyira, hogy a víz egészen ellepi.”

Az Őrjeget környező települések is számtalan látnivalót kínálnak az érdeklődőknek. Hajós városától két kilométerre található a térség egyik legismertebb látványossága, a hajósi pincefalu: az egymáshoz bújó, jellegzetes pincék Európa legnagyobb ilyen épületegyüttesét alkotják. A szőlőtermesztést a német telepesek virágoztatták fel, akik a löszfalba 20–50 méter hosszú alagutakat vájtak, amelyek télen-nyáron kedvező, közel azonos hőmérsékletet biztosítanak az itt tárolt boroknak. A pincék többnyire boltívesek, téglával kirakottak, és fölöttük présházak vannak. 1982-től minden májusban megrendezik az Orbán-napi borünnepet. Hasonló pincefalut egyébként Császártöltésen is találunk. 

Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark létrehozása civil kezdeményezésre indult el 2019-ben, amikor is 5 település közigazgatási területe (Császártöltés, Érsekhalma, Hajós, Homokmégy és Öregcsertő) került előzetes kijelölésre, összefüggő területként natúrparki alkalmassága révén, melynek gerincét alkotja a védett lápvidék: az Őrjeg. A natúrpark legfőbb céljai: az Őrjeg és környékének természeti és kulturális értékeinek hosszú távú megőrzése, fenntartható gazdálkodás elősegítése,  beleértve a természetkímélő gazdálkodási módok, ökológiai gazdálkodás, extenzív állattartás, természetkímélő erdőgazdálkodás segítése, és mindezekkel kapcsolatos oktatás, szemléletformálás, környezeti nevelés, valamint a kistérség mindezekkel összhangban lévő turizmusának fejlesztése.

Tanösvények

Az Őrjeg a kijelölt túraútvonalakon és tanösvényeken – igény szerint szakvezetővel – egyénileg és csoportosan is szabadon látogatható. 1992 óta az Alföld déli részén vezet át a kéktúra útvonala, amely az országos kéktúra részeként lehetőséget nyújt az Alföld természeti, történelmi és kulturális értékeinek megismeréséhez.

Az Alföldi Kéktúra útvonal Császártöltés-Kiscsala településnél csatlakozik a Vörös-mocsár Természetvédelmi Területre, majd  a Vörösmocsár tanösvénnyel párhuzamosan halad tovább déli irányba. A Hajósi Kaszáló és Löszpartok Természetvédelmi Területet érintve a Duna-völgyi-főcsatorna mentén jutunk el a hajósi pincefaluhoz. A túra során a tőzegtavakkal, a löszfalakkal, valamint a mocsár- és láprétekkel ismerkedhet meg a látogató. 

Vörösmocsár tanösvény

 

A Vörösmocsár tanösvény az Őrjeg közepén, Császártöltéstől északra található, és a löszpart alatti utakról közelíthető meg. A löszdombról a Duna-völgyi-sík panorámája tárul elénk. A tanösvény útvonala az egykori tőzegbányavasút töltésén, 2,5 kilométer hosszan halad, és mindkét végpontján fogadókapu, valamint térképes információs tábla várja a vendégeket. A sétát pallósorok és pihenőhelyek teszik biztonságossá és kényelmessé, míg az egyes állomásokon bemutatótáblák segítik a táj kialakulásának és élővilágának tanulmányozását.

 

Natura tanösvény

 

A Natura tanösvényt a Natura Tőzegbánya Kft. telephelyén alakították ki, és a cég tartja fenn: a látogatók itt kulturált környezetben, az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben ismerkedhetnek meg a vízi és vízparti életközösségekkel, a tőzegbányászat hazai és helyi történetével. A horgásztó és ízletes ételeket kínáló halászcsárda további kikapcsolódási lehetőséget nyújt az idelátogatóknak.