Állattartás, méhészet

Állattartás

Számunkra azonban legizgalmasabb az állattartásunk kialakulásának története. Először, amikor „két fűnyíró” merinó juh került a portánkra, még nem tudtunk, hogy ez csak a kezdet.  Mindenféleképpen szarvasmarha és juhtartással szerettünk volna elsősorban foglalkozni, erre alkalmas homoki legelőterületünk optimális és fenntarható hasznosításával.

Birkanyájunk

A több mint 20 példányból álló birkanyájunk elsősorban hortobágyi magyar rackák, egyenesen Akasztóról érkeztek, ezen kívül néhány egyed kameruni és merinó fajta is színesítik. A rackák beszerzése tekintetében elsősorban a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatása segített. Kiváló törzskönyves tenyészkosunknak köszönhetően évenként számos szaporulattal számolhatunk. A homoki legelőterület mellett a nyáj egyúttal elsősorban a nem lakott falusi portáink karbantartását végzik.   

Szarvasmarháink

Amikor a szarvasmarha fajtákat vettük számba, kezdetben közös koncepció, egyetértés nem igen volt. Mindketten kisebb testű, könnyen kezelhető, ugyanakkor ridegtartásra alkalmas fajták tetszettek, de egyben őshonos fajtát is szerettünk volna, így a következő fajták jöttek számba: a szilaj magyar szürkeszarvasmarha, vagy esetleg ettől tartási körülményekre igényesebb magyartarka. Hosszadalmas gondolkodás után a megoldást a Kistermelők lapjának egyik száma hozta meg, hiszen ezt lapozgatva szerepelt egy számunkra ismeretlen, sosem halott és látott fajta leírása, bemutatása a Kárpáti Borzderes szarvasmarha. Ez mindkettőnk érdeklődését felcsigázta, hiszen mindenben megfelelt az igényünknek, és a leírása szerint területünk adottságianak is. Ezután kezdtük felderíteni beszerzési lehetőségeket, egy ideig eredménytelenül. Majd később rátaláltunk a Polyán Egyesületre, ahol egy várakozói listára kerültünk a vásárlási igényünkkel. Mindezek mellet hirdetésen keresztül 2 egyedre bukkantunk, melyeket az alsómocsoládi önkormányzattól vásároltuk meg. Nagyon örültünk nekik, ők voltak Kamilla és Tulipán. Kamilla világosabb színezetű, Tulipán pedig a sötétebb változat. Szállítás, adásvétel sürgőssé vált az önkormányzat részéről. 2017 januárjában igen kemény tél volt, váratlanul ért, félig voltunk elkészülve a férőhelyükkel, azonban kiváló erőnlétben voltak, így gyorsan beilleszkedtek környezetükbe. A felgyorsult eseményeket továbbiak követték, hiszen az izgalmak hatására megszületett kislányunk, Boróka. Később rendeződtek a dolgok, majd márciusban megcsörrent a telefon, a Polyán Egyesülettől hívtak a várólistán sorba kerülhettünk egy év után. Nagyon örültünk, Mikóházáról két példány üszőborjút hozhattunk el, Hóvirágnak és Jácintnak neveztük el őket. A későbbi biztos szaporulat elérése érdekében, a 2018-as évben sikerült megvásárolni egy már ivarérett bikaborjút a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság parádi telephelyéről, Bendegúz nevet kapta, mert szelíd és végtelenül barátságos, ugyanakkor virgonc és játékos természetű. Jelen pillanatban ez az 5 példány és szaporulata alkotja a törzsállományunkat.

Az állatokat a tartási helyén vagy éjszakai pihenőhelyük mellett lévő, gyepterületen legeltetjük. Ez a gyepterület egykoron szőlő- és gyümölcsgazdálkodás helyszíne volt, zártkerti ingatlanokból álló közel 20 ha-os zártkerti tömb. Mára a terület homoki gyepterületté regenerálódott, helyes kezelésének szükségessége az ott jelenlévő kulturális, táj és természeti értékeinek megőrzése céljából nem kérdéses. Elszórtan lévő tájfajta gyümölcsfák csökkentik a szárazodás hatásait, és fás legelő jelleget kölcsönöznek a területnek, a lehullott gyümölcsöt pedig előszeretettel fogyasztják. Állatok itatását egy zártkerti pályázatból létesített napelemes kút segíti.

Méhészetünk

Méhészetünk az országos átlaghoz igazodó, többnyire 50 családos méhészet. Egy konténerből áll, nagyboconádi rendszerű. És tényleg áll, hiszen álló méhészet vagyunk. Szerencsére némi keresgélés után egy nagyon ideális területre bukkantunk, ahol az év nagy részében kiváló méhlegelők állnak rendelkezésre, egyben egy nagyobb természetvédelmi területen van. Ez az álló méhészet számunkra ideális, hiszen vándoroltatásra nincs módunk a többi haszonállat mellett, illetve a méhek ellenálló-képessége is jobb, hiszen kisebb fertőzés és egyéb betegségek kockázata. Akác, aranyvessző, hárs és a kedvencünk, kitűnő gyógynövényes vegyes virágméz a jutalmunk.